Avalon biedt een brede mogelijkheid voor activiteiten met als hoofddoel: een zinnige dagbesteding voor iedereen. Activiteiten worden niet alleen aangepast op ‘beperkingen’, maar vooral op mogelijkheden en persoonlijke behoefte met aandacht voor het individu.
Onlangs verscheen een mooi artikel over ons bedrijf en deelnemers in de Wijkkrant van Alkmaar-Noord. Lees hier het artikel!
Samen met deelnemers wordt er gewerkt in de professioneel ingerichte keuken die volledig voldoet aan de geldende HACCP-normen. Vanaf het moment dat we in 2010 met Dagbesteding Avalon gestart zijn was de vanzelfsprekende keuze in de keuken biologisch te gaan werken. Dit is altijd ons uitgangspunt geweest en gebleven.
De grondstoffen die voor de keuken worden ingekocht zijn biologisch en SKAL-gecertificeerd. Niet alle grondstoffen zijn echter biologisch verkrijgbaar. We kiezen dan voor het meest volwaardige alternatief. Als zout wordt Atlantisch zeezout, Keltisch zeezout of Himalaya zout gebruikt. Als vis uitsluitend duurzaam gevangen vis met een MSC-keurmerk.
Daarnaast worden veel eigen producten verwerkt, zoals onze appels, kruiden uit de kruidentuin, eetbare bloemen uit onze bloementuin.
De in de keuken gebruikte groenten zijn zoveel mogelijk seizoensgebonden.
In de houtbewerking wordt zo veel mogelijk met gebruikt hout (vooral pallets) gewerkt. Duurzaamheid is een belangrijk item bij Avalon. Gestreefd wordt naar een maximaal gebruik van handgereedschap en een minimaal gebruik van machines. Met elkaar maken we allerlei gebruiksvoorwerpen.
De tuin is voor de keuken een belangrijk onderdeel. Door onze deelnemers kan kennis worden gemaakt met het bewerken van grond, het zaaien, het groeien en uiteindelijk het oogsten.
Al vanaf de start van Avalon was de tuin ingericht op het telen van diverse groenten, kruiden en eetbare bloemen.
De biodiversiteit in de natuur neemt af en vele inheemse planten staan op de lijst van bedreigde soorten. Ook wilde bijen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van de aanwezigheid van inheemse bloemen. Om deze redenen zijn we ons gaan richten op het kweken van inheemse eetbare bloemen en vooral op de meerjarige soorten.
De bloemzaden worden betrokken bij CruydtHoeck en De Bolster. De biologische potgrond wordt geleverd door Bio-Kultura. Intratuin in Heerhugowaard en kwekerij Meijer in Heiloo zijn zo welwillend ons gebruikte plantpotjes te geven. Bij onvoldoende voorraad gebruiken we nieuwe potjes van 100% gerecycled materiaal.
Naast het opkweken van tuinkruiden en eetbare bloemen is er in de tuin nog ander werk te verrichten, zoals bijvoorbeeld grasmaaien, schoffelen en wieden. Verder moeten ook appelbomen regelmatig worden gesnoeid.
Naast de biologische keukenwerkzaamheden, de houtbewerking en het tuinwerk zijn er de creatieve activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere materialen zoals karton, textiel, dun triplex, metaal, papier, aquarelpotloden, enz.
Sinds 2022 hebben wij een verkoophuisje. Het verkoophuisje is door vrijwilligers gebouwd en hierin treft u onze producten aan die door de deelnemers van Avalon worden gemaakt:, waaronder: keukenproducten, zelf gekweekte inheemse planten en kado-artikelen.
Maandag, dinsdag en donderdag: 9.00 tot 15.00 uur.
Vrijdag: 9.00 tot 17.00 uur.
Onlangs verscheen een leuk artikel in de Wijkkrant Alkmaar Noord over onze dagbesteding. Het artikel kunt u hier lezen »